Tempermetrenin Çalışma Prensibi Nedir?


Tempermetrenin Çalışma Prensibi Nedir?


Tempermetrenin Çalışma Prensibi Nedir?

Tempermetre temperlenme derecesini nasıl ölçüyor?

Temper indeksi ne anlamı ifade ediyor?

Tempermetre'nin çizdiği grafiği nasıl okumalıyız?

 

Tempermetre 1 adet soğutma hücresi ile 1 adet sıcaklık ölçüm probu bulunan ve elde ettiği sıcaklık/zaman verilerini grafiğe döken basit bir cihaz.

 

Peki nasıl oluyor da tempermetre oldukça kompleks olan kakao yağının kristallenme durumu/derecesi hakkında bizlere bilgi verebiliyor.

 

İşin sırrı kakao yağının kristallenmesi esnasında ortaya çıkan enerji/ısı.

 

Tempermetre 3 farklı sıcaklık/zaman değişim grafiği çizmektedir ve bu grafikler kakao yağının kristallenme durumu hakkında bilgi edinmemizi sağlar.

 

1- Eğer tempermetrenin soğutma hücresinde bulunan çikolatada bulunan kakao yağı kristallenmeye başladığı anda ortaya çıkan ısı nedeniyle çikolatada meydana gelecek sıcaklık artışı, tempermetrenin soğutma işlemi ile çikolatada meydana gelen sıcaklık değişimi ( düşüşü ) ile aynı ise, yani başka bir değişle kristallenmenin ürettiği enerji soğutma sisteminin soğurduğu enerjiye eşit ise; çikolatanın sıcaklığı kristallenmesi süresi boyunca sabit kalacaktır. Bu durmda tempermetrenin çizdiği sıcaklık/zaman grafiğinde sıcaklığın sabit kaldığını görmüş olacağız.

 

tempered


 

2- Eğer tempermetrenin soğutma hücresinde bulunan çikolatada bulunan kakao yağı kristallenmeye başladığı anda ortaya çıkan ısı nedeniyle çikolatada meydana gelecek sıcaklık artışı, tempermetrenin soğutma işlemi ile çikolatada meydana gelen sıcaklık düşüşünden az ise, yani başka bir deyişle kristallenmenin ürettiği enerji soğutma sisteminin soğurduğu enerjiden küçük ise; çikolatanın sıcaklığı kristallenmesi süresi boyunca sabit kalmayacak ve düşmeye devam edecektir. Bu durumda tempermetrenin çizdiği sıcaklık/zaman grafiğinde sıcaklığın sürekli azaldığını görmüş olacağız.

 

 

over tempered


 

3- Eğer tempermetrenin soğutma hücresinde bulunan çikolatada bulunan kakao yağı kristallenmeye başladığı anda ortaya çıkan ısı nedeniyle çikolatada meydana gelecek sıcaklık artışı, tempermetrenin soğutma işlemi ile çikolatada meydana gelen sıcaklık değişiminden yüksek ise, yani başka bir deyişle kristallenmenin ürettiği enerji soğutma sisteminin soğurduğu enerjiden büyük ise; çikolatanın sıcaklığı kristallenmesi süresi boyunca sabit kalmayacak ve aniden yükselme eğilimine girecektir. Bu durumda tempermetrenin çizdiği sıcaklık/zaman grafiğinde sıcaklığın aniden yükselmiş olduğunu görmüş olacağız.

 

under tempered


 

Tempermetrenin sunduğu grafikleri okumak çikolatanın temperlenme durumu, temperlenme indeksi hakkında bize yeterli bilgiyi sağlayacaktır.

 

Konun diğer detaylarını diğer gelecekteki bir yazıda ele almaya çalışacağım :) .


tempermetre, temper index, temperleme, under tempering, over tempering, tempermeter working principle, temper indeksi, temper ölçümü, çikolatanın temperi nasıl ölçülür,


tempering curve images source.